Een moderne ambulance is een motorvoertuig, dat is ingericht voor het vervoer van zieken en gewonden.
Circa 800. De vroegst bekende vorm van ziekenvervoer stamt uit het vroegmiddeleeuwse Engeland, circa het jaar 800. Daar werden zieken en gewonden soms meegevoerd in hangmatten die op een door paarden getrokken kar waren geplaatst. Twee eeuwen later werd in Denemarken ziekenvervoer net zo geregeld als tegenwoordig: met een draagbaar. Alleen waren de ziekendragers geen mensen maar paarden.
AMBULANCE IN DE VORM VAN EEN PAARD-EN-WAGEN
1797. Dominique Jean Larrey (Frankrijk) was legerarts onder Napoleon. Hij zorgde in 1797 voor een eerste vorm van georganiseerd ziekenvervoer. Manschappen van zijn hopitals ambulants (verplaatsbare ziekenhuizen) begaven zich direct na de gevechten op het slagveld om daar gewonden op te pikken. Toen Napoleon tijdens zijn veldtocht in Egypte voor dit doel geen paarden kon missen, deed Larrey het met kamelen!
1869. Pas bijna een eeuw later zette Edward Dalton (Amerika) als eerste georganiseerd ziekenvervoer op voor burgers. Deze dokter organiseerde een ambulancedienst voor burgers ten behoeve van het Bellevue Hospital te New York. Vervoer geschiedde nog steeds met paard en wagen.
AMBULANCE IN DE VORM VAN EEN ELEKTRISCHE AUTO
1899. Uitvinder van de ambulance: Frederick Wood (Amerika). Een elektrische auto bezat voor gebruik als ambulance natuurlijk gunstige rij-eigenschappen. Bovendien hoeft een ziekenauto zelden lange ritten af te leggen. Geen wonder dus, dat de eerste ziekenauto elektrische aandrijving had. Hoe onlogisch het ook klinkt: de ziekenauto kreeg in de wereld pas echt bekendheid, toen de in 1901 vermoorde Amerikaanse president McKinley daarmee naar het ziekenhuis werd vervoerd.
AMBULANCE IN DE VORM VAN EEN AUTO MET BENZINEMOTOR
1912. Na enkele jaren werden elektrische ziekenauto’s allengs vervangen door exemplaren met een benzinemotor. Eerste fabriek: Crane & Breed (Amerika). Daar werden behalve ambulances ook begrafenisauto’s gebouwd. Een logische combinatie als je er even over nadenkt.
Voor meer informatie:
FABRIEK VAN AMBULANCES [1912]