1280. Zo’n vijfhonderd jaar vóór de daadwerkelijke uitvinding van de automobiel, in 1280, zag de Engelse uitvinder/ziener Roger Bacon (1214-1292) de bui al hangen. Hij schreef toen: ‘Ooit zal het mogelijk zijn om voertuigen te bouwen, die zich zonder hulp van trekdieren met onvoorstelbare kracht kunnen voortbewegen.’
Circa 1500. Leonardo da Vinci (Italië) vervaardigde nauwkeurige bouwtekeningen van een door een veermotor aangedreven voertuig, maar bouwde dit niet. Jammer, want door middel van computersimulaties is aangetoond dat zijn uitvinding waarschijnlijk levensvatbaar geweest zou zijn.
1618. Hoewel destijds in heel Europa nog geen fatsoenlijke weg te vinden was, vroegen twee Engelse grootgrondbezitters, David Ramsay en Thomas Wildgosse, al in 1618 patent aan voor ‘een ploeg zonder trekdieren’. Hoe kwamen ze er op, vraag je je af, want de stoommachine was toen nog niet eens uitgevonden! Die aanvraag werd overigens afgewezen.
1673. Christiaan Huygens (Nederland) vond het zuiger-drijfstang-krukas-mechanisme uit, maar ging daarna in de fout door er een buskruitmotor van te willen maken.
‘Auto’ van Ferdinand Verbiest (1678).
1678. Aan Ferdinand Verbiest (Nederland), missionaris in dienst van de Chinese keizer, komt de eer toe de eerste functionerende modelauto te hebben gebouwd (zie de afbeelding). Net als twee jaar later bij Isaac Newton (Engeland) berustte de aandrijving op de reactiekracht van een ontsnappende straal stoom.
1685.Thomas Savery (Engeland) bouwde de eerste stoommachine, maar maakte daarbij geen gebruik van de uitvinding van Huygens.
1690. Denis Papin (Frankrijk) deed dat wel en combineerde de uitvindingen van Huygens en Savery door een stoommachine in de vorm van een zuigermotor te bouwen. Kort daarna probeerde hij tevergeefs om hiermee – naar het idee van Cugnot – een klein militair stoomvoertuig te bouwen, maar daarvoor was zijn machine op dat moment nog veel te lomp. Maar áls dat hem was gelukt, dan zou hij de uitvinding van de auto circa zeventig jaar hebben vervroegd.
1711. In de Londense ‘The Daily Courant’ verscheen een ingezonden brief van een lezer, die zich afvroeg of de (toen nog maar nét uitgevonden) stoommachine gebruikt zou kunnen worden voor de aandrijving van koetsen.
1765. John Smeaton (Engeland) bouwde de eerste draagbare (nou ja … lees ‘verplaatsbare) stoommachine. Dat was volgens mij het moment waarop de stoommachine evolueerde tot stoommotor. Dat maakte de kleiner en lichter geworden stoommotor-voorheen-stoommachine geschikt om de mens op termijn zowat al het handwerk uit handen te nemen.
Voor meer informatie:
AUTO [1769]
AUTO [1786]
AUTO [1803]
AUTO [1815]
AUTO [1884]
AUTO [1886]
.