Het Franstalige ‘carrosserie’ betekent: alles wat bij de karos behoort – letterlijk ‘koetswerk’. Vroeger werd dit apart op het chassis geschroefd. Tegenwoordig vormen chassis en carrosserie één geheel (in de vorm van een doos).
1886. Pionier-autobouwers zoals Gottlieb Daimler maakten het zich relatief gemakkelijk door als uitgangspunt te opteren voor een bestaande koets. De eerste auto van Carl Benz had helemaal geen carrosserie. Dat kon allemaal best, zolang de snelheid van deze voertuigen maar niet die van een dravend paard overschreed. Toen dat wel gebeurde, ontstond vanzelf de wens om overdekt te zitten.
Panhard & Levassor (1895).
1891. Volgens het ‘Système Panhard’ behoorde een personenauto als norm voorin een in de lengterichting gemonteerde motor te hebben, achterwielaandrijving en uitsluitend ‘naar voren rijdende’ zitplaatsen. Tot 1891 deed iedereen maar wat. Daarna werd gaandeweg een eind gemaakt aan exotische koets-achtige carrosserievormen zoals ‘vis-a-vis’ (met de gezichten naar elkaar toe), ‘dos-a-dos’ (met de ruggen naar elkaar toe) en ’tonneau’ (met middenpad en achteringang). Eerste auto: Panhard & Levassor (Frankrijk).
1903. Een zelfdragende carrosserie is een carrosserie die ‘op[ eigen verdienste’ (namelijk: zonder een apart chassis) stijf genoeg is om zijn vorm te behouden. Het betreft hier dus een chassisloze carrosserie. Staal was destijds nog van een relatief slechte kwaliteit. Daarom was het logisch, dat auto’s toen nog een apart chassis hadden. Eerste auto’s met een gedeeltelijk zelfdragende carrosserie: Latil (Frankrijk) en Vauxhall (Engeland). Officieel staat de Lancia Lambda (Italië, 1922) bekend als de eerste auto met een zelfdragende stalen carrosserie, maar in werkelijkheid zijn vele (vooral kleinere) automerken Lancia hierin voorgegaan. Eerste auto met een geheel zelfdragende carrosserie: Imperial (Engeland). Deze auto was sowieso al bijzonder, met een elektromotor voor elk aangedreven wiel. Niet voor niets heette het bedrijf achter dit automerk ‘The Anti-Vibrator Co. Ltd’.
1904. Eerste auto met verwisselbare modules: Dechamps (België).. Hierbij konden via een railsysteem met de hand diverse carrosserieën op het chassis worden gemonteerd. Dit had een wereldvinding kunnen zijn, maar raakte daarentegen totaal in de vergetelheid.
1951. Eerste auto met onderlinge uitwisselbare kofferdeksel en motorkap: Symétric (Frankrijk).