Lichtmetaal is een metaallegering met als hoofdbestanddeel aluminium. Puur aluminium is weliswaar heel licht, maar ook zo zacht dat het altijd als bestanddeel van een legering moet worden gebruikt. Daarom is er ter ‘ondersteuning’ van het lichtmetaal ook staal in deze constructie verwerkt. Samen heet dat staal/lichtmetaal-composiet. Composiet is altijd samengesteld uit twee basismaterialen – in dit geval staal en lichtmetaal.
1901. Eerste auto met een chassis van lichtmetaal: Lanchester (Engeland). Deze auto was zijn tijd ver vooruit en werd dan ook niet in productie genomen. Lanchester was een jaar later ook verantwoordelijk voor de eerste auto met zowel het chassis als de carrosserie van lichtmetaal. Ook deze auto ging niet in productie.
1927. Alpax is een lichtmetaal, maar dan bestaande uit een legering van aluminium en silicium. Na de Eerste Wereldoorlog was koper zeer moeilijk verkrijgbaar. Dat gold dus ook voor de legering aluminium-koper. Daarom werd bij de fabricage van lichtmetalen componenten voor auto’s, trams en zelfs luchtschepen soms aluminium-silicium gebruikt. De eerste en enige auto met een chassis van Alpax was van De Lavaud (Frankrijk).
1966. Eerste auto met een chassis van lichtmetaal/balsahout-composiet: McLaren (Engeland). Dit was een Formule 1-auto. Balsahout komt van de balsaboom uit Ecuador en heeft een extreem lage soortelijke massa. Balsahout is populair bij bouwers van modelvliegtuigen, maar er zijn ook echte jachtvliegtuigen van gebouwd. Waarom dus geen auto’s? Dat is echter slechts één keer gebeurd, in de Formule 1, en dan ook nog door een debuterend team met veel lef.