De cilinderkop sluit het motorblok aan de bovenkant af. In deze ruimte (één per cilinder) wordt het brandstof-luchtmengsel verbrand. De wanden worden gevormd door (aan de onderkant) de zuigerbodem, de wand van de cilinder en (aan de bovenkant) de cilinderkop.
1886. Eerste motor waarvan de cilinderkop en het cilinderblok uitéén stuk bestond: Benz (Duitsland). Destijds hadden alle motoren nog één onderliggende nokkenas.
Peugeot (1912).
1896. Eerste motor met een halfbolvormige verbrandingsruimtes en één onderliggende nokkenas: Amédée Bollée fils (Frankrijk). Op Bollée na scheen jarenlang niemand zich te realiseren, dat een ‘ideale’ verbrandingsruimte een bolvorm – of anders minimaal een halve bolvorm – moest hebben. Eerste motor met cilinderkoppen met verbrandingsruimtes en twee bovenliggende nokkenassen: Peugeot (Frankrijk, 1912). Deze was gemonteerd in de hierboven afgebeelde Peugeot Grand-Prix-auto en was in autosporthistorisch opzicht tientallen jaren lang normbepalend.
1905. Eerste motor met afneembare cilinderkoppen: Delahaye (Frankrijk). In 1908 werd de motor van de wereldberoemde T-Ford ook zo gebouwd. Daarvóór bestonden cilinderkop en cilinderblok uit één stuk.
1917. Eerste motor met cilinderkoppen van lichtmetaal: Franklin (Amerika, 1917). Lichtmetaal is een metaallegering met als hoofdbestanddeel aluminium. Puur aluminium is weliswaar heel licht, maar ook zo zacht dat het altijd als deel van een legering moet worden gebruikt.
1924. Eerste motor met Ricardo-cilinderkoppen: Chrysler (Amerika). In Engeland had Harry Ricardo (Engeland) al eerder soortgelijke resultaten bereikt door aanpassingen aan de cilinderkop, dus zonder vooralsnog de samenstelling van benzine (immers een Amerikaans patent) te manipuleren.
1927. Eerste motor met een cilinderkop van Alpax: De Lavaud (Frankrijk, 1927). Alpax is een lichtmetaal, maar dan bestaande uit een legering van aluminium-silicium. Alpax werd uitgevonden in 1921, direct na de Eerste Wereldoorlog. Destijds was koper zeer moeilijk verkrijgbaar. Dat gold dus ook voor de legering aluminium-koper. Daarom werd bij de fabricage van lichtmetalen componenten voor auto’s, trams en zelfs luchtschepen soms aluminium-silicium gebruikt.