In een bocht kan dankzij een differentieel het binnenwiel van een aangedreven as een kortere afstand afleggen dan het buitenwiel. In principe kan een auto met twee aangedreven wielen op één as niet zonder differentieel, tenzij je alleen maar (nagenoeg) rechtuit rijdt. Géén differentieel staat immers garant voor 100% sperwerking en daar kom je geen bocht mee door. Of toch wel?
DIFFERENTIEEL VOOR DE SCHEEPVAART
Circa 1100. Differentieelconstructie voor scheepskompassen. Uitvinder: onbekend (China).
DIFFERENTIEEL VOOR KLOKKEN
1720. Differentieelconstructie voor klokken. Uitvinder: Joseph Williamson (Engeland).
DIFFERENTIEEL VOOR AUTO’S
1726. De Engelsman Willam Murdock bouwde in 1726 – 43 jaar vóór Cugnot – een driewielige modelauto, waarbij één achterwiel door de motor werd aangedreven terwijl het andere achterwiel los om de as draaide. Murdock moet toen al hebben beseft dat er een vorm van differentieelwerking nodig was om met twee aangedreven wielen een bocht te kunnen maken.
1823. Uitvinder van het differentieel voor auto’s: Onésiphore Pecqueur (Frankrijk). Hij bouwde in 1828 voor het eerst met succes een differentieel in een stoomauto.
1873. Een differentieel was in de negentiende eeuw een gecompliceerd stuk techniek. In 1873 was Amédée Bollée père (Frankrijk) aanvankelijk van plan om het gemis van een differentieel te compenseren door per aangedreven achterwiel een aparte stoommotor in te bouwen, waarbij het geleverde motorvermogen afhankelijk zou worden gemaakt van de rolweerstand van het betreffende wiel. Bollée zag er uiteindelijk vanaf, maar sindsdien zijn er meerdere constructeurs geweest (Caffrey, Lohner) met overeenkomstige ideeën.
1900. Een andere manier om bij een vierwielige auto aan een diferentieel te ‘ontsnappen’ was de plaatsing van de beide aangedreven achterwielen. Als die dicht genoeg bij elkaar stonden, konden ze als één breed achterwiel worden beschouwd waarvoor dan helemaal geen differentieel nodig was.Het Amerikaanse automerk American deed dat in 1900 als eerste, maar ook in de Renault Grand Prix-auto (1906) werd het differentieel soms weggelaten.
Voisin (1923).
Een andere manier om bij een vierwielige auto aan een diferentieel te ‘ontsnappen’ was de plaatsing van de beide aangedreven achterwielen. Als die dicht genoeg bij elkaar stonden, konden ze als één breed achterwiel worden beschouwd waarvoor dan helemaal geen differentieel nodig was.Het Amerikaanse automerk American deed dat in 1900 als eerste, maar ook in de Voisin Grand Prix-auto’s van 1923 was het differentieel weggelaten.
1913. Eerste auto met een differentieel; met spiraalvertanding: Packard (Amerika).
1926. Eerste auto’s met een differentieel met hypoìdevertanding: Packard (Amerika) en Panhard & Levassor (Frankrijk).
Meer informatie±
SPERDIFFERENTIEEL [1952]