Koplamp of eventueel koplicht. Iedere auto heeft er aan de voorkant twee of vier, heel vroeger soms slechts één. Dankzij die koplampen kan de bestuurder in het donker zien waarheen hij rijdt. Tevens kan zijn auto door het overige verkeer worden waargenomen.
Circa 1600. De eerste (indirecte) vorm van voertuigverlichting bestond uit toortsendragers, die konden worden ingehuurd als voorname mensen ’s nachts in hun draagstoel op pad wilden. Ook de verlichting van de eerste auto’s bestond – net als bij de toenmalige koetsen – uit toortsen of kaarsen.
1900. Eerste auto met twee koplampen in de motorkap: Vinet (Frankrijk). Iedere auto heeft aan de voorzijde twee (vroeger ook wel meer of minder dan twee) koplampen. Zo kan de bestuurder in het donker zien, waar hij naar toe rijdt en kan zijn eigen auto tevens door het andere verkeer worden waargenomen. Koplampen hadden toen nog geen vaste plek op de auto en waren tot dan toe altijd ‘los’ op de carrosserie gemonteerd. Zonder wettelijke eisen op het gebied van de verlichting kon elke autofabrikant toen nog doen wat hij wilde.
1902. Eerste auto met één koplamp in het midden van de motorkap: Grout en Union (Amerika). Deze automerken werden ongetwijfeld geïnspireerd door Amerikaanse stoomtreinen, waarvan de locomotief standaard was voorzien van één enorme koplamp (én een cow catcher, die de Grout ook had).
1913. Eerste auto met twee koplampen in beide spatschermen: Pierce-Arrow (Amerika). Sindsdien is deze opstelling tot op de dag van vandaag gemeengoed.
1913. Eerste fabrikant van koplampsystemen met dimlicht: Bosch (Duitsland). Dimlicht is het licht, dat koplampen onder normale omstandigheden horen uit te stralen. Het uitgestraalde licht wordt ietwat naar beneden gericht om verblinding van tegemoetkomend verkeer te voorkomen.
1914. Eerste auto met dimlicht: Annesley (Amerika).
1921. W. Fenson (Engeland) bedacht een vorm van dimlicht door de koplamp aan de onderkant te laten scharnieren
1925. Eerste auto met twee in de stroomlijncarrosserie geïntegreerde koplampen: Chenard & Walcker (Frankrijk). Dit voorbeeld werd in nog extremere mate gevolgd door de Burney (Engeland, 1930). Dit stroomlijnaspect was zijn tijd tientallen jaren vooruit.
1935. Uitvinder van de automatisch open- en dichtklappende koplamp: Harold Ames (Amerika). Voor het eerst gebruikt door Cord (Amerika).
1937. Eerste fabrikant van sealed-beam-koplampen: Thompson-Houston Company (Amerika). Een sealed-beam-koplamp is een geïntegreerde eenheid inclusief reflector, één of twee gloeidraden en glas. Doorontwikkeld door General Electric (Amerika), zodat binnen twee jaar de eerste Amerikaanse personenauto’s met dit soort koplampen rondreden.
1946. Eerste auto met drie koplampen: Tucker (Amerika). De tweede auto ooit met drie koplampen was in 1948 de Gatso (Nederland).
1955. Eerste auto met passeerlicht: Ford (Duitsland). Het passeerlicht geeft de bestuurder de mogelijkheid om kortstondig met ongedimd licht aan andere weggebruikers een waarschuwingssein te geven.
1957. Eerste auto’s met vier koplampen: Cadillac en Lincoln (Amerika). Twee koplampen per lichteenheid. Bij groot licht brandden er vier en bij dimlicht twee koplampen.
1957. Eerste auto’s met koplampen met asymmetrisch dimlicht: Ford (Amerika) en Mercedes-Benz (Duitsland). Bij asymmetrisch licht wordt het licht uit de rechtervoorlamp (aan de bermkant) verder naar voren geprojecteerd, om tegenliggers niet e verblinden.
1960. Eerste en enige auto mes zes koplampen: ZIL (Rusland).
1968. Eerste auto met een koplampwasinrichting: Chevrolet (Amerika). Deze bestond uit een aantal koplampsproeiers die bovenin de bumper waren aangebracht. Een sensor controleert, of de koplampen aan een wasbeurt toe zijn.
1970. Eerste auto met een koplampwisinrichting: Saab (Zweden). Mini-ruitenwissers voor de reiniging van de koplampglazen.
2006. Eerste auto met multifunctionele koplampen: Mercedes-Benz (Duitsland). Multifunctioneel betekent hier: instelbaar al naar gelang de omstandigheden.