‘Normale’ auto-ongelukken kwamen niet veel voor vanwege de relatief lage rijsnelheden. Opdwarrelend stof en loslopende honden vormden echter tijdens de grote wegraces aan het eind van de negentiende eeuw voor coureurs aanvankelijk het grootste ongevallenrisico.
Cartoon by Rens Biesma.
1770. Het eerste verkeersongeluk als gevolg van een ontwerpfout werd veroorzaakt door de bouwer van de eerste auto ooit staat op naam van de uitvinder van de auto: Nicolas Joseph Cugnot (Frankrijk). Zijn ‘auto’ had nog geen remmen en reed tijdens een proefrit tegen een muur. Chauffeur Cugnot bleef ongedeerd maar raakte wel zijn opdrachtgever kwijt.
Cartoon by Rens Biesma.
1834. In Engeland botste in 1834 een stoomomnibus op een stapel stenen, die daar door boze boeren was gedeponeerd, Dit was zuiver een daad van sabotage en dus misschien geen ‘eerlijkj’ auto-ongeluk. De gevolgen waren overigens ernstig genoeg. De ketel explodeerde waardoor verscheidene passagiers het leven lieten.
1895. Het eerste auto-ongeluk met dodelijke afloop vond plaats in Londen (Engeland). Daar werden een moeder en kind doodgereden door een (volgens het politieverslag) op hol geslagen auto. De naam van de chauffeur is onbekend.
1895. Tijdens de wegrace Parijs-Bordeaux-Parijs 1895 kwam coureur Prévost met zijn Panhard & Levassor in botsing met een hond. De auto verloor een wiel en de hond het leven. Destijds vormde de agressieve belangstelling van honden voor ronddraaiende autowielen een groot veiligheidsprobleem. In datzelfde jaar sloeg coureur Émile Levassor met zijn Panhard & Levassor tijdens de race Parijs-Marseille-Parijs over de kop, nadat hij een hond had geschampt. Zeven maanden later overleed hij alsnog aan zijn verwondingen en werd daarmee, zij het indirect, het eerste dodelijke slachtoffer in de autosport.
1898. In directe zin vielen de eerste autosport-doden in 1897. Tijdens de Course de Périgeux wilde Markies De Montaignac een concurrent tijdens het passeren groeten, lette even niet op en raakte van de weg. Zowel hijzelf als zijn bijrijder vonden daarbij de dood.