1838. Uitvinder van het principe van het schijfremsysteem: Kirk McMillan (Schotland). Hierbij is aan ieder wiel van dezelfde as een (meedraaiende) remschijf bevestigd, die wordt afgeremd door twee (niet-draaiende) remblokken. Deze worden dan tegen beide kanten van de remschijf gedrukt. De remmen van de eerste auto’s waren nog van ‘koetsniveau’. Ook daarna bleven de remmen echter nog jarenlang onderontwikkeld – zeker tot de komst van de schijfremmen.
1896. Eerste fabrikant van een elektromagnetisch schijfremsysteem voor auto’s: Union-Elektrizitäts Gesellschaft (Duitsland). Een uniek geval dat nooit in een auto werd toegepast.
1898. Eerste auto met een schijfremsysteem met per wiel een vaste remklauw en één remblok: Elmer Sperry (Amerika). Het systeem werd alleen op de vooras van deze elektrische auto ingebouwd.
Miller (1939).
1939. Eerste race-auto met schijfremsysteem rondom: Miller (Amerika, zie afbeelding 1). De Amerikaanse race-autoconstructeur Miller had de schijfremmen rechtstreeks afgekeken van de vliegtuigtechniek. Op een vliegtuig komen remmen alleen tijdens de landing in actie. Indianapolis was een zeer snelle baan, waarop amper hoefde te worden geremd, behalve als de coureur de pits in wilde rijden.. Een ideale testgelegenheid dus.
1946. Eerste personenauto’s met een schijfremsysteem rondom: Crosley en Tucker (Amerika). De Crosley was echter ‘slechts’ een licht sportautootje en Tucker ging al failliet voordat de productie op gang was. Dat waren dus niet bepaald lichtende voorbeelden.
1955. Mede daarom duurde het nog 1955 voordat Citroën (Frankrijk) als eerste standaard schijfremmen vóór ging monteren. Jensen (Engeland) en Triumph (Engeland) volgden in het jaar daarop.
1965. Eerste auto met geventileerde remschijven: Porsche (Duitsland). Een geventileerde remschijf bestaat in feite uit twee afzonderlijke remschijven (voor elk remblok één). Daartussen zijn ventilatieribben gegoten. Zo er is er toch luchtkoeling aan beide kanten van elk van die twee schijven.
1977. Eerste auto met koolstofvezel remblokken en remschijven: Brabham (Engeland). Koolstofvezel heeft een veel hogere bedrijfstemperatuur dan staal hetgeen, mits goed opgewarmd, een grotere remcapaciteit oplevert. In de Formule 1 zijn koolstofvezel remmen (remschijven en remblokken) al jaren gemeengoed. Ze worden tegenwoordig ook toegepast op dure sportwagens voor de gewone weg.