Aan ieder wiel van dezelfde as is een (meedraaiende) remschijf bevestigd, die wordt afgeremd door twee (niet-draaiende) remblokken. Deze worden dan tegen beide kanten van de remschijf gedrukt waardoor de auto afremt.
1838. Uitvinder van het principe van het schijfremsysteem: Kirk McMillan (Schotland). De remmen van de eerste auto’s waren nog van ‘koetsniveau’. Ook daarna bleven de remmen echter nog jarenlang onderontwikkeld – zeker tot de komst van de schijfremmen.
1896. Eerste fabrikant van een elektromagnetisch schijfremsysteem voor auto’s: Union-Elektrizitäts Gesellschaft (Duitsland). Dit schijfremsysteem werd nooit in een auto gebruikt.
1898. Eerste auto met een schijfremsysteem met per wiel een vaste remklauw en één remblok: Elmer Sperry (Amerika). Het systeem werd alleen op de vooras van deze elektrische auto ingebouwd.
1901. Eerste auto met een schijfremsysteem met per wiel een vaste remklauw en twee remblokken: Lanchester (Engeland). Zelfs Frederick Lanchester dacht in die periode nog dat meeremmende voorwielen tot ongelukken zouden leiden, want hij monteerde deze remmen alleen op de achteras.
Miller (1939).
1939. De Amerikaanse race-autoconstructeur Harry Miller had de schijfremmen rechtstreeks afgekeken van de vliegtuigtechniek. Op een vliegtuig komen remmen alleen tijdens de landing in actie. Indianapolis was een zeer snelle baan, waarop amper hoefde te worden geremd, behalve als de coureur de pits in wilde rijden.. Een ideale testgelegenheid dus. Zijn Miller werd zodoende de eerste race-auto ooit met schijfremsysteem rondom met één remkring.
1946. Eerste personenauto’s met een schijfremsysteem rondom met één remkring: Crosley en Tucker (Amerika). De Crosley was echter ‘slechts’ een licht sportautootje en Tucker ging al failliet voordat de productie op gang was. Dat waren dus niet bepaald lichtende voorbeelden. Mede daarom duurde het nog bijna tien jaar voordat Citroën (Frankrijk) als eerste standaard schijfremmen vóór ging monteren. Jensen (Engeland) en Triumph (Engeland) volgden in het jaar daarop.
1961. Eerste auto met een schijfremsysteem met twee remkringen: Mercedes-Benz (Duitsland. Een tweekringsremsysteem is inmiddels al tientallen jaren verplicht. Het heeft meestal diagonaal gescheiden remkringen. Een duurder alternatief is één remkring op beide voorwielen en het linker achterwiel en een tweede remkring op beide voorwielen en het rechter achterwiel. Tenslotte doen de voorwielen driekwart van het werk.