‘Hybride’ betekent: tweeslachtig. De eerste hybride uit de historie was het paard/mens, bekend uit de Griekse mythologie. Hybride-aandrijving mag dan lijken op iets van deze tijd, maar dat is zeker niet zo. Rondom 1900 had de interesse van autofabrieken voor hybride-aandrijving te maken met een dreigend tekort aan benzine. Een eeuw later draait het primair om de vervuiling van het milieu.
SERIE-HYBRIDE-AANDRIJVING BIJ PERSONEN AUTO’S
1897. Bij auto’s met serie-hybride-aandrijving is de elektromotor (die de auto aandrijft) seriegeschakeld met de verbrandingsmotor (die alleen de leegrakende accu’s kan opladen). Uitvinder: A. Burdick (Amerika). Burdick bouwde een auto met een veermotor, zoals bij een uurwerk. De veer kon op verschillende manieren worden opgewonden: (in stilstand) met de hand of met behulp van een elektrische batterij of (tijdens het rijden) door een door het voertuig eerder opgebouwd momentum, bijvoorbeeld tijdens het afdalen van een helling. Dat laatste aspect komt dus heel dicht in de buurt van de serie-hybride-aandrijving zoals wij die tegenwoordig kennen.
1901. Eerste personenauto met serie-hybride-aandrijving: Lohner-Porsche (Oostenrijk). Op basis van de volledig elektrische Lohner van 1899 (met twee elektromotoren in de voorwielen) ontwierp Ferdinand Porsche senior in 1901 een auto met vier elektromotoren in de wielen plus een kleine benzinemotor om de accu’s op te laden. De auto zelf kon dus uitsluitend vol-elektrisch rijden. Mede dankzij (voor elektrische auto’s kenmerkende) het enorme startkoppel plus de vierwielaandrijving won Porsche met dit voertuig in Oostenrijk diverse bergklims.
SERIE-HYBRIDE-AANDRIJVING BIJ VRACHTWAGENS
1908. Eerste vrachtwagens met serie-hybride-aandrijving: Daimler en Tillings-Stevens (Engeland).
SERIE-HYBRIDE-AANDRIJVING BIJ TANKS
1917. Eerste gevechtstank met serie-hybride-aandrijving: Holt (Amerika). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geëxperimenteerd met hybride-tanks op basis van de Holt-tractor. Daarbij dreef een benzinemotor een dynamo aan, die op zijn beurt twee elektromotoren (voor elke rupsband één) aanstuurde.
SERIE-HYBRIDE-AANDRIJVING BIJ MAANAUTO’S
1971. Eerste maanauto: Lunary Rover (Amerika). In dat jaar werden in het kader van de Apollo 15-missie drie mensen en een elektrische auto op de maan gezet. Deze succesvolle maan-buggy werd gebouwd door vliegtuigfabrikant Boeing en Delco Electronics. Wat een spectaculaire gedachte, dat de ontwerpers van het eerste maanvoertuig uit het Apollo 15-project van de NASA) de Lohner-Porsche als inspiratie lijken te hebben gebruikt!