Met een auto door de lucht vliegen om files te mijden: het is een eeuwenoude wens die teruggaat tot de periode van het luchtschip, ver voordat het eerste ‘normale’ vliegtuig het luchtruim koos. Tot nog toe is die wens niet is vervuld en dat zal ook wel nooit meer gebeuren. Zie ‘het gemotoriseerde luchtschip’, ‘het gemotoriseerde vliegtuig’ en ‘de vliegende auto’.
Sinds de komst van jachtvliegtuigen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog bedachten sommige autoconstructeurs, dat er in technisch opzicht niet eens zoveel verschil was tussen enerzijds een sportieve auto en anderzijds een jachtvliegtuig zonder vleugels en zonder staart. Zie ‘de auto ontworpen als vliegtuig’.
Vliegtuigmotoren moeten veel vermogen hebben maar mogen niet zwaar zijn: de perfecte voorwaarden voor een heel snelle auto? Zie: de auto met vliegtuigmotor’.
GEMOTORISEERD VLIEGTUIG
1808. voor meer informatie: zie GEMOTORISEERD VLIEGTUIG [1808]
VLIEGENDE AUTO
1847. Voor meer informatie: zie VLIEGENDE AUTO.
AUTO MET VLIEGTUIGMOTOR
1906. Voor meer informatie: Zie AUTO MET VLIEGTUIGMOTOR.
AUTO ONTWORPEN ALS VLIEGTUIG
1913. Voor meer informatie: zie AUTO ONTWORPEN ALS VLIEGTUIG.
VLIEGENDE AUTO
1847. William Henson (Amerika) had het plan opgevat om een vliegende stoomkoets te bouwen. Nodeloos te zeggen dat dit bij een idee bleef. Een Fransman genaamd Jacquelin had in 1912 eenzelfde idee gekregen, maar dan in fietsvorm. Ook die vliegende fiets haalde het echter niet.
1917.Glenn Curtis (Amerika) was de eerste serieuze vliegtuigbouwer, die een serieuze poging waagde om een vliegende auto te bouwen. Deze ‘Aeroplane werd ‘vliegklaar’ óp een tentoonstelling aan het publiek getoond, maar heeft in werkelijkheid nooit gevlogen.
1936. Eerste vliegende auto die ook kan varen: Auto Hydro Giro (Amerika). Dit had het eerste ‘dubbel-amfibische’ voertuig ooit moeten worden, maar hij werd nooit gebouwd. Je kan je overigens afvragen, wat er de zin van zou zijn geweest.
1937. Eerste vliegende auto: Arrowbile (Amerika). Deze Arrowbile met Studebaker-motor, ontworpen door de Amerikaan Waldo Waterman, is de eerste auto die daadwerkelijk heeft gevlogen. Dit was niet alleen de eerste auto die vloog, maar ook de eerste auto die crashte. Een neerstortende auto – dat was wel heel opmerkelijk, en dus vermeldenswaard.
1950. Eerste vliegende auto met uitsluitend propelleraandrijving: Aerauto (Italië). Deze vliegende auto had dus zowel in de lucht als op de weg uitsluitend propelleraandrijving. Dat was althans de bedoeling, want het voertuig is nooit in actie geweest.